Do slezské metropole osobně zavítal šéfkuchař a majitel restaurace Lotos restaurant v Ostravě Jan Marjo ( www.lotosrestaurant.cz ) a připravil zajímavé degustační menu z této asijské destinace. Aby nedošlo k omylu, Jan Marjo se vařit učil přímo od hongkongských kuchařů, praxi získal jako zaměstnanec čínské restaurace a pod pomyslnou pokličku tamní kuchyně nahlédl skutečně důkladně. Nakonec se před pěti roky rozhodl otevřít v Ostravě restauraci v tradičním hongkongském hávu, ve které kromě receptur dbá na dodržování tradiční suroviny, postupů a kultury přípravy jídel.
V Opavě připravil zajímavé menu, ve kterém nechyběla například pečená pekingská kachna, kuřecí maso ve sladkokyselé omáčce s barevnou paprikou, ananasem a liči, ale také jídla s daleko tajemnějšími názvy – har gow („krevetové“ knedlíky), zha guo-tie (čínské knedlíčky plněné nejčastěji masem) či shui mai (masový plněný závitek, pečený na otevřeném ohni). K tomu se podávalo saké, švestkové víno nebo pivo, které je v Hongkongu velmi oblíbeným nápojem. Na závěr pak hosté ochutnali několik druhů čajů, mimo jiné i poměrně vzácný bílý čaj, který směl v historii Číny pít pouze císař